Rasadnik Kostić
Lazarevac - Kruševac

za informacije i porudžbine pozovite
063/888-78-30
SADNICE KRUŠKE
Kruška je posle šljive i jabuke najvažnija voćka. Voćne sadnice kruške imaju jednu od najdužih sezona potrošnje. Voćne sadnice kruške najbolje uspevaju i rađaju u reonima sa dosta sunca i dovoljno vlage, koji su pogodni za gajenje vinove loze i breskve. Sadnice voća kruške ne podnose velike hladnoće. Niske zimske temperature (ispod -25°C) mogu da izazovu izmrzavanje.
SORTE
JUNSKA LEPOTICA

Sazreva krajem juna meseca. Plod je malen 50-70 g. Zaslužuje pažnju kao prva sorta kruške sa prihvatljivom krupnoćom plodova.
SANTA MARIJA

Krupnih plodova, belog mesa, može se koristiti za preradu i kao stona sorta. Sazreva sredinom avgusta. Rađa obilno.
VILJAMOVA

Bere se u drugoj polovini avgusta. Plod je krupan, slamastožute boje, izvanrednog kvaliteta. Viliamovka je najbolja i privredno najznačajnija sorta kruške.
ABATE FETEL

Sazreva u drugoj polovini septembra, a bere se oko dve nedelje ranije, kada joj semenke počinju da crne. Plod je srednje krupan do krupan (190g) oblika konusno izduženog.
KALUĐERKA

Plod je krupan do vrlo krupan mase koja varira od 180-250g, izduženog oblika. Meso ploda je polutopivo, sočno, Siromašno kiselinama. Sazreva početkom oktobra.
KARMEN

Sazreva polovinom avgusta. Odlikuje se izuzetno atraktivnim, aromatičnim plodovima intenzivno crvene boje na 20-30% površine, prosečne mase 190-200 g sa mogućnošću čuvanja od preko 2 meseca.
KIFER

Sazreva krajem oktobra. Kruška Kifer pripada zimskim sortama. Kruške zimskih sorti odmah nakon berbe u oktobru nisu prigodne za upotrebu. Zrelost dostižu tokom procesa čuvanja od 4 do 6 .
PODLOGA
SORTAPODLOGA
JUNSKA LEPOTICADUNJA MA
SANTA MARIJADIVLJA KRUŠKA, DUNJA MA
VILJAMOVADIVLJA KRUŠKA, DUNJA BA-29
ABATE FETELDIVLJA KRUŠKA, DUNJA BA-29
KALUĐERKADIVLJA KRUŠKA, DUNJA MA
KARMENDUNJA BA-29
KIFERDIVLJA KRUŠKA

SLIKE IZ RASADNIKA